09 září 2024

VHF Contest 2024

V sobotu jsme jeli s bráchou OK2STK na kolektivku z Hlaváček, tak jsem vyjel jenom v neděli na Hážovické Díly 704 m asl. Chtěl jsem hlavně využít přítomnosti OL9W na Radhošti 10km přímé viditelnosti a porovnat odolnost IC-275H s/bez LNA VHF Design a FT-225RD s modifikacemi (muTek vstup, potlačení postranního šumu VCO, potlačení kliksů, řízení výkonu i v SSB a doplněný CW krystalový filtr). Jde o to, že oni mají jeden směr trvale natočený na JZ, tj. na Itálii a to jde přímo přes mne. 

Subjektivně jsou oba RIGy v takových podmínkách srovnatelné - při natočení přímo na Radhošť je silné rušení široké +/- 100 kHz, při natočení z boku nebo zezadu tak asi +/- 50 kHz. Zapínat LNA nemělo smysl. Prostě se potvrdilo, že v takových podmínkách obstojí jen maximálně odolný TRV s dobrým HF TRXem - např. naše sestava K3S+ME2T na OK2KRT na Hlaváčkách si s tím poradila tak, že už 10 - 20 kHz od sebe se dalo normálně pracovat. Ale já musel odmítat skedy od vzdálených stanic od ca 144,200 do 144,300 MHz a lákat takové stanice na jiný kmitočet. Ale to samozřejmě nebylo moc úspěšné, protože Big Guns jen velmi nerady opouští svůj vybojovaný kmitočet a za druhé, velmi těžko se hledal volný flek, kde by nebylo QRM ani na jedné straně. Takže jestli jsem před závodem udělal bez problémů IZ0FWE/6 z JN63GN na 781km s reporty oboustranně 55, tak v závodě se mi stejnou stanici pod značkou kolektivky IQ5NN už udělat nepodařilo.

Měl jsem 10el. Yagi na 3 m ručně točeném stožárku rukou vystrčenou ze dveří auta. Směry jsem řídil podle terénních orientačních bodů a samozřejmě na signál. Ale také se mi jednou stalo, že mi při pohledu vzhůru na anténu tak svítilo Slunce do očí, že jsem si popletl předek a zadek antény a místo na Itálii směroval chvíli přímo na Radhošť, ach jo...

Také jsem zjistil, že extra autobaterie 65 Ah už ztrácí kapacitu - dobije se sice až na 14 V, ale už nedrží jako kdysi, on odběr 20 A není stejný, jako pár Ampér pro mikrovlnné transvertory. Častěji jsem musel dobíjet motorem, asi to bude chtít centrálu.

Vydržel jsem jen do poledne, za necelé 3 hodiny 54 vydřených QSO, ca 12tis. bodů, ODX IQ4KD z JN54PF na 778 km.

73 Tonda


05 září 2024

Rušení od silných TV/DAB vysílačů nebo od 2 m

Už jsem o tom trochu psal na OK2KRT webu nebo i zde na mém, ale bylo to zakuklené v článcích o závodech. Jeden kolega mne požádal o radu, tak jsem se rozhodl, že maily, které jsem mu poslal, zveřejním ještě tady.

1. Odrušení 2 m RIGů od silných TV/DAB vysílačů na kótě

Psal jsem o tom tady Polní den 2023 (acrios.com), začalo to zde 2. Subregionál 2023 (acrios.com).

 Do klubu jsme po odzkoušení koupili tento filtr 2 meter band. 100W Receiving and Transmitting Bandpass Filter (antennas-amplifiers.com). Máme ho zařazen mezi PA Tajfun a TRV ME2T-Pro2, tedy v RX/budicím přívodu, pracuje na výkonu asi 15 W. Z hlediska výkonu je předimenzovaný, ale má nejmenší průchozí útlum 0,15dB (naměřeno 0,14). Fantomový šum zmizel na Radhošti, ale zmizel i na Hlaváčkách – při natočení na Radhošť (kam z Hlaváček moc netočíme) byl i tam na 10 km přímé viditelnosti. Odstranilo se i rušení od vlastního vysílání na 6 m, kdy jsou 2 m a 6 m antény od sebe jen asi 8 m a vidí na sebe. Ten filtr je zdánlivě široký, ale je v tom finta: Nadkritickou vazbou se získá prosedlání a když první vrchol propustné křivky naladíš na 2m, tak tě sedlo kolem 170 MHz ani druhý vrchol na 185 MHz nezajímají, ale získáš minimální možný průchozí útlum v pásmu 2 m, co tě zajímá. Na obrázku je 0,04 dB, ale nejsem si jist, nakolik byl VNA zkalibrován, pokud si vzpomínám, bylo to 0,14 dB, jak jsem psal. Ten první vrchol je - podle tvaru vlny odrazové charakteristiky - zřejmě odvouobvodový, asi kvůli rozšíření na celých 144 až 148 MHz. Je to drahé (pozor, Srbové nejsou v EU a platíš dovozní DPH), ale funguje dobře.

 

Ještě obrázek s detailem propustného pásma 2 m. Mají to udělané hezky:


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nicméně já jsem šel u svého set-upu vlastní levnější cestou: udělal jsem trojobvodový odlaďovač pomocí tří sériových LC obvodů (s velkou indukčností a malou kapacitou, tedy vysokým Q) od průchozího průběžného vedení na zem. Dva obvody jsou naladěny zhruba do první a druhé třetiny FM pásma, třetí je nad 2 m pásmem s cílem potlačit DAB kmitočet. Ale ten třetí není laděn přímo na DAB 230 MHz, protože se kazilo přizpůsobení na 2 m, odraz byl jen nějakých -10dB a já chtěl nejméně -20dB, protože přes tento filtr i vysílám s výkonem 100 W (IC-275H) nebo i 300 W (FT-225RD/muTek a další úpravy včetně CW filtru plus PA TE System 300 W), tak aby neprskal a netopil 😊.


Jak je vidět nahoře, průchozí útlum je také maličký, dejme tomu 0,17 dB po kalibraci a přizpůsobení je dobré – odraz -24 dB. I přes stísněnu konstrukci v malé krabičce ten výkon 300 W snáší a dělá stejnou službu, jako ten drahý filtr od Antennas Amplifiers.

Nakonec pohled do krabičky:


Kondenzátory byly součástí té krabičky (původně to byl nějaký čtyřobvodový BP filtr na 890 MHz), jsou to trimry 5 pF s jemným stoupáním, asi Johanson. Široký propojovací pásek vstup – výstup tak, aby to dalo zhruba 50 Ohmů. No a tři cívečky z 1 mm lakovaného Cu drátu od živého pásku na kapacitní trimry. Indukčnosti stanovené experimentálně, počet závitů si spočítáš, vinuto myslím na trnu asi 4 mm.

2. Rušení 70 cm od silného signálu z 2 m:

Filtr na 70 cm jsem dělal nikoliv kvůli fantomovému šumu od TV/DAB vysílačů, ten jsme na Radhošti nepozorovali. Důvodem byl průnik silného 2 m signálu nebo šumu do RXu 70 cm (IC-475H). Zajímavé je, že jsme ten šum od 2 m slyšeli, i když byl na výstupu 2 m RIGu koaxiální Low Pass filtr s útlumem na 3. harmonické, tj.na 432 MHz nějakých 44 dB, buď to bylo furt málo, nebo, což se mi teď jeví pravděpodobnější, se jednalo opět o vznik fatomového šumu v 70 cm RXu kvůli silnému out-off band signálu na 2m. Na tento jev samozřejmě filtr na 3. harmonickou na výstupu 2 m TXu nemá žádný vliv.

Je to dělané jako High Pass filtr doplněný o odlaďovač 2 m podle VE2ZAS:


Sériové kapacity jsou dva keramické trimry 15 pF, v odlaďovači na 2 m jsou dva skleněné trimry 15 pF paralelně. Cívky podle autora. Výsledek dobrý, krabička stejná jako ten filtr na 2 m:



73 Tonda, ať se daří!