06 října 2024

UHF Contest 2024 v mlze

 Vyjel jsem na Radhošť a zvítězil jsem mnohokrát: za prvé proto, že jsem vůbec vyjel - předpověď byla zoufalá. Za druhé proto, že jsem vydržel - předpověď se naplnila. A za třetí proto, že na 24 GHz jsem udělal v podstatě vše, co se dalo, a to včetně ODX OK2STV na 140 km SSB za 59 a OK2KYZ, sice jen 102 km, ale přes kopečky s elevací nahoru, tj. rozptylem od mlhy. Dál to nešlo: HA5S na 202 km z JN97FQ92GH s teoreticky dobrým profilem se nepodařil. On sice psal, že slyšel OE5VRL a S51ZO na 200 km plus, ale nedělali se a neměl před našimi pokusy ani jedno QSO, takže je otázka, čím to bylo.

Zato na 47 GHz se nedařilo. Kolegové s mixérem a hornou byli slabí na tu mlhu, takže jen "povinný" Petr OK2C na 16 km za 59, ale dál to nešlo a nešlo. Ani Borise z OL7Q na 24 km, ani maják na Kubánkovu OK0ER na 16 km jsem neslyšel, prostě bída.

Důkazem nechť jsou fotky: To, co není vidět před autem, je kaple a trochu vlevo TV vysílač, ty jsou daleko asi 200m. A to, co není vidět za autem, je hotel Radhošť, ten je jenom asi 150m.


V sobotu večer jsem jel domů do vlastní postele. Ta mlha byla tak hustá, že jsem na Pustevnách přejel zatáčku dolů a dojel až ke stanici lanovky, musel jsem vystoupit z auta a obejít si to pěšky, abych se zorientoval a pak opatrně otočil.

V neděli vyjel Milan OK2IMH  na rozhlednu na Veselský kopec, ale neměl s sebou ani nemagnetický kompas (aby mu střelkou netočily kovové konstrukce rozhledny), ani dalekohled do mlhy, takže to bylo hledání jehly v kupce sena ☺. Podařilo se QSO na 24 GHz, ale bylo trochu divné: Milan mne slyšel 59, já jeho tak 55, ale směrování bylo skoro necitlivé od 295 po 310°, takže to šlo nějakým rozptylem. O 76 GHz ani nemluvím, s Petrem OK2C jsme to vzdali.

Balil jsem v mlze, naštěstí z ní nevypadávaly srážky ani mrholení, takže skoro za sucha.

Dnes, ve středu po závodě, jsem si všimnul trochu kuriózní situace. Na 24 GHz SO jsou na prvních třech místech dle deklarovaných výsledků stanice s odstupem po jednom bodu:


Konkurence je velká ☺

73 Tonda