09 července 2024

Jak jsem přežil Polní den 2024

No přežil jsem, ale bylo to o fous: 

Na Radhošti celou sobotu až do hluboké noci foukal silný jižní nebo jihovýchodní vítr, podle varování aplikace Záchranka až 30 m/s = přes 100 km / h a v nárazech i silnější. Stožár z duralových silnostěnných trubek DO 60 mm, kotvený ve dvou úrovních, se třemi parabolami a TRV na vodorovném ráhnu (kvůli elevaci) ve výšce asi 9 m se nejen kymácel, ale celý kroutil a prohýbal, takže o nějakém držení azimutu a elevace nemohlo být ani řeči. Pozdě večer jsem rezignoval nejen na dorovnávání kolmosti stožáru, ale i na držení kotev "v teplých" silou celé své osobnosti. Kotvy proti větru, tj. z východní a jižní strany jsem dorval k zemi na krev a za modlení se odebral na kutě. Stejně jsem toho moc nenaspal - na hotelu pokrytém plechovou střechou to vrzalo a rachotilo a hlavou se mi honily živé obrazy polámaných anténních systémů a RIGů poházených po širokém okolí v kleči.

Ve tři hodiny ráno jsem vstával vystřídat kolegu Petra OK2UPP na dvoumetru a s ulehčením jsem zjistil, že všechny tři stožáry (2 m s M2, 70/23/13 cm s malou Yagi a 1,4 m parabolou i ten můj s parabolami a TRV na 24/47/76 GHz) vydržely a nespadly. Až později jsem zjistil, že se polámal rotátor pro stožár na 70/23/13 cm. Indikace azimutu, tj. náhon na potenciometr byl OK, motor bzučel, ale výstupní hřídel se volně protáčela - asi střihnutá spojka nebo vylámané zuby na věnci planetového převodu. Ještě jsem ho nerozebral, uvidím později, co se s tím dá dělat.

I přes tyto problémy a multitasking, kdy jsem odskakoval na 70, 23 a 13 cm, kteréžto pásma jsem jel na  klub OK2KRT, se nakonec podařil docela slušný výsledek: 9 QSO na 24 GHz, 5 na 47 GHz a dvě na 76 GHz. Na 24 GHz jsem propásnul Pavla OK2VJC z Frenštátu, kterého dělám odrazem od Ondřejníku, nepodařily se pokusy s OK2OAS z Kočího kopce (QRB 140 km) a ani jsme moc nezkoušeli s OK2KOJ ze Salátova kopce (QRB 184 km). Na 47 GHz jsem neudělal Milana OK2IMH z Veselského kopce, protože ten byl donucen prchnout z rozhledny.  Naopak si cením QSO na 24 GHz s OK2KYZ (z Dlouhých Strání, ale přes hřeben Jelení Hřbet / Velký Máj), s OK2R na 47 GHz (od Benešova, QRB 104 km, na mojí straně pouze mixér) i OM6A z Martinských Holí (jen 60 km, ale Petr OK2STV se tam také potýkal se silným větrem) a easy copy na 76 GHz s OK2C i OL7Q (QRB 16, resp. 24 km).

V pondělí jsem se trápil s logem: provozoval jsem totiž dva závody / dva různé VUSC LOGy pověšené na jedné společné síti, což je, jak jsem ex. post zjistil, nepodporovaná funkce. V průběhu závodu jsem u jednoho LOGu zablokoval síť, aby se do něj nepsaly QSO z druhého závodu, což je OK, ale po skončení závodu jsem z mladické nerozvážnosti spustil synchronizaci a průšvih byl na světě: půlka logu z milimetrových pásem ztracena. No nakonec jsem ta QSO našel v jednom z backupů a pokorně je přihrál do správného deníku, takže jsem to zachránil. Doporučuju si před takovými psími kusy oživit paměť pročtením manuálu k VUSC a nejlépe takové psí kusy nedělat - na jedné síti provozovat pouze jeden log s PC / uzly přiřazenými na jednotlivá pásma.

Konec dobrý - všechno dobré. Ani jsem nezmokl, na neděli sice původně hlásili deště, ale fronta nás minula asi o 20 km západněji, spadly jen tři kapky, takže balení za sucha, paráda.

Předběžně 2., 1. a 2. místo v OK, jen doufám, že při těch zmatcích s logem tam nebudou škrty...

Na slyšenou v UHF Contestu, doufám opět z Radhoště. 73 Tonda